Aikido nedir?

 
 
AİKİDO NEDİR ?

Aikido, bir modern savaş sanatıdır. Japonya’daki diğer savaş sanatları gibi Aikido sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir.
Aikido adı üç Kanji’den oluşmaktadır.
合 Ai -Sevgi, uyum
気 Ki –Enerji veya Çi-yaşam gücü, ruh(potansiyel ve kinetik enerji)yani evreni oluşturan enerji
aikido ki道 Dō –Yol, disiplin, yöntem, okul
İşte bu üç sözcüğün birleşimi, Aikido’nun felsefesini ortaya koymaktadır. Bir bütün olarak düşünür isek “Yaşam gücüyle bütünleşme yolu”dur. Aikido’nun felsefesi insanın kendi yaşam gücünü geliştirmekten ibarettir. Yaşam gücünü geliştirmek; kazanma ve yenilgi ile bağlanmamaktadır. Aikido öğrencilerine Aikidoka denir.

AİKİDO TARİHİ

Tarihe bakıldığında eski bir Japon savaş ve savunma sanatı olarak bilinen AİKİDO, günümüzde, modern bir savunma ve strateji sanatı, ruhsal, bedensel, duygusal, ve zihinsel yönden gelişmemize büyük bir katkı sağlayan yüzyılımızın en popüler ve en mükemmel savunma sporlarından biridir.

AİKİDO TEKNİK YAPISI

Teknik gelişimi bazı savaş sanatlarına kıyasla yeni de olsa, düşünsel temelinde Uzakdoğu’nun binlerce yıllık felsefi birikimi vardır.Aikido ;Bir kapıyı iterek açarken,doğal olarak ileriye doğru doğruda bir adım atarsınız.Yoksa dengenizi kaybedersiniz.Bir kapıyı çekerek açarkende doğal olarak geriye doğru bir adım atarsınız,yoksa kapı suratınıza çarpar,Eğer biri sizi arkanızdan iterse, içgüdüsel olarak düşmemek için öne doğru adım atarsınız.Bu doğal tepkilerdir.Aikido teknikleri Özel ve egzotik duruşlara bağlı değildir,En etkin olduğumuz hareketler,düşünmeden doğal olarak yaptıklarımızdır.Normal olarak,eğer sol ayağınızla bir adım atarsanız bir sonraki adımın sağ ayağınız olması gerekir.Günlük hayatta kullandığımız,bu gibi basit hareketler,en güçlü ve etkili olduğumuz hareketlerdir.

AİKİDO DA SİLAH KULLANILMASI

Aikido çalışmaları, bilinen aksine sadece boş el ile yapılan savunma ve saldırılardan ibaret değildir. Çalışmalarda, savunma ve saldırı aletleri de kullanılmaktadır. Yani bu çalışmalarda, Japon samuraylarının geleneksel çalışma silahlarından “Tanto” “Bokken” “Jo” denilen ağaçtan yapılmış bıçak, kılıç ve 120 cm’lik sopanın da kullanıldığı savunma ve saldırı teknikleri de uygulanmaktadır.

 
AİKİDONUN KURUCUSU

AİKİDO’nun ilk ve en büyük ustası, aynı zamanda bir samuray da olan (O’Sensei) MORİHEİ UESHİBA, Kendi ustası TAKEDA Sensei’den öğrendiği “Daito Ryu Aiki Ju Jutsu” savaş ve savunma sanatını yeniden yorumlayıp, bugünkü modern AİKİDO ile tanışmamızı sağlamıştır.